7 Amalan Berpantang Selepas Bersalin Secara Tradisional

Ramai wanita zaman moden masa kin yang bekerjaya sepenuh masa sering mengabaikan kepentingan berpantang selepas bersalin secara tradisional. Amalan berpantang selepas beralin secara tradisional semakin mudah dilupakan dan dianggap leceh serta memerlukan ketelitian dalam segala aspek. Untuk artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda 7 amalan berpantang selepas bersalin secara tradisional.

1. Pemakanan

Pantang+tinispa+tradisional

Penjagaan pemakanan atau pantang dari segi pengambilan makanan adalah penting untuk mengekalkan tahap kesihatan yang baik untuk ibu-ibu yang baru sahaja melahirkan. Kebanyakan makanan yang tergolong dlaam resipi berpantang sebenarnya dapat membantu para ibu untuk menjaga tubuh badan mereka dengan baik. Ianya merupakan perkara pertama di dalam amalan berpantang selepas bersalin secara tradisional.

2. Kesihatan

Berpantang selepas bersalin tradisional

Kesihatan yang baik amat bagus semasa bepantang kerana ianya merupakan pekara yang paling penting untuk ibu-ibu sebaik sahaja melahirkan. Ada dikalangan ibu-ibu di luar sana yang melakukan pembedahan caesarean untuk melahirkan bayi mereka. Dari segi kesihatan, ianya penting untuk ibu menjaga luka jahitan supaya kekal bersih dan tiada jangkitan kuman kerana ianya penting untuk ibu sentiasa sihat dan bertenaga.

3. Masalah emosi

Pantang+tinispa+tradisional

Dalam masa berpantang sesetengan ibu yang baru sahaja melahirkan anak kerap mengalami tekana atau kita sering dengar orang memanggilnya meroyan. Tekanan sebenarnya telah wujud sejak si ibu mengandung lagi sehinggalah si ibu melahirkan. Ketika berpantang pula ibu perlu memberikan penjagaan rapi pada bayinya. Tekanan dapat dielakkan dengan bantuan serta kerjasama dari orang sekeliling.

4. Minum air akar kayu dan jamu

Pantang+tinispa+tradisional

Semasa tempoh berpantang ibu-ibu digalakkan meminum air akar kayu dan jamu yang boleh dibeli terus dari penjual-penjual ubatan tradisional. Minum air akar kayu dan jamu dapat menyihatkan tubuh badan ibu serta dapat mengembalikan kesegaran tubuh ibu sepanjangan berpantang. Pelbagai jenis minuman akar kayu yang dijadikan sebagai petua berpantang selepas bersalin secara tradisional.

5. Ulaman dan sayuran

Pantang+tinispa+tradisional

Terdapat pelbagai jenis ulaman serta sayuran yang baik untuk ibu semasa berpantang. Ulaman dan sayuran ini mempunyai banyak Vitamin yang bersifat anti-oksidan. Ibu yang baru sahaja melahirkan wajib untuk mengelakkan minuman bergas, memakan makanan yang tidak boleh dimakan semasa berpantang.

6. Berbengkung

Berpantang selepas bersalin tradisional

Mengikut ilmu perbidanan moden, kegunaan bengkung terutama bagi ibu yang bersalin normal adalah untuk mengelakkan kemasukan angin sejuk di liang-liang perut. Diameter bengkung yang sesuai dapat menjadikan pemakaian bengkung itu sempurna dan tidak terangkat. Bengkung 3 Saat Razowa adalah salah satu contoh terbaik untuk bengkung yang mudah dan cepat untuk dipakai. Ianya hanya memerlukan 3 langkah mudah dan boleh dipakai sendiri. Terdapat 3 saiz berbeza mengikut saiz badan pelanggan. Anda boleh dapatkan di Tini’s Spa berhampiran anda atau anda juga boleh hubungi Razowa Malaysia di Whatsapp, Facebook dan Instagram.

7. Urutan Selepas Bersalin

Berpantang selepas bersalin tradisional

Urutan selepas bersalin yang baik dapat membantu memulihkan aliran darah, mencuci dan mengeluarkan darah, angin serta lender yang kotor dan melawaskan nifas daripada tersekat atau tersumbat. Urutan juga dapat menenangkan emosi, meringankan tubuh badan yang lesu. Di Tini’s Spa selain daripada urutan untuk menghilangkan stress, terdapat juga urutan selepas bersalin. Ianya cuma beharga RM125 untuk 75 minit. Anda boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi kami di talian :

  • WhatsApp 019-3129606
  • Tini’s Spa Shah Alam 03-55235718
  • Tini’s Spa Ampang 03-42701292
  • Tini’s Spa Bangi 03-89289529

Untuk sebarang pertanyaan, anda juga boleh hubungi kami di talian Whatsapp, Facebook Tini’s Spa, dan Instagram Tini’s Spa.

Artikel berkaitan :