5 Petua Ringkas Pudarkan Stretch Mark Selepas Bersalin

Stretch mark selepas bersalin adalah perkara yang paling dirisaukan oleh setiap bakal ibu di luar sana. Ianya akan mengurangkan keyakinan diri serta mengakibatkan para ibu mula berasa tidak selesa dengan stretch mark tersebut. Dalam blog kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda semua 5 petua ringkas pudarkan stretch mark selepas besalin.

1. Minyak Zaitun

Petua Ringkas Pudarkan Stretch Mark

Sebaiknya anda perlulah menggunakan minyak zaitun yang asli terutama yang diperkaya dengan khasiat bitamin A, D dan E di dalamnya. Mula-mula anda perlulah lumurkan sedikit pada tangan anda dan urutkan pada kawasan yang mempunyai kesan stretch mark. Ianya juga baik untuk diamalkan sebelum tidur agar kesemua  vitamin yang terkandung di dalamnya dapat diserap pada waktu tidur tersebut.

2. Minyak Kelapa Dara

Petua Ringkas Pudarkan Stretch Mark

Minyak kelapa dara memang sering digunakan dlaam pelbagai jenis petua. Ianya juga merupakan salah satu petua ringkas pudarkan stretch mark selepas bersalin. Minyak kelapa dara mengandungi kandungan vitamin E yang tinggi. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggunakan pelbagai minyak aromaterapi seperti lavender, sitrus dan eucalyptus yang mempunyai khasiat tersendiri dalam membantu memulihkan kulit.

3. Aloe Vera

Petua Ringkas Pudarkan Stretch Mark

Aloe vera juga sering digunakan sebagai salah satu bahan utama dalam kebanyakan tips untuk kesihatan kulit. Aloe vera juga merupakan salah satu bahan untuk petua ringkas pudarkan stretch mark selepas bersalin. Ianya mempunyai ciri khusus untuk merawat dan baiki kulit. Sebab itulah apabila mengalami kegatalan, atau luka, penggunaan aloe vera amat digalakkan. Caranya mudah sahaja, sapukan aloe vera pada bahagian yang terdapat stretch mark. Biarkan selama 20 minit sebelum membilasnya.

4. Madu

stretch mark+tinispa+indiba slimming

Madu sebenarnya mengandungi ciri antiseptik yang dapat membantu memulihkan kulit kita daripada parut stretch mark. Anda boleh sapukan pada stretch mark tersebut, sambal tunggu ianya kering, anda boleh urut perlahan-lahan. Bilas dengan air suam dan ulangi langkah ini setiap hari.

5. Putih Telur

stretch mark+tinispa+indiba slimming

Putih telur kaya dengan protein yang membantu untuk merawat komposisi kulit dan kandungan lainnya adalah untuk membantu meremajakan serta mecerahkan kesan parut pada kulit. Pukul putih telur dengan garfu dan gunakan berus yang lembut untuk menyapu telur ini pada bahagian stretch mark tesebut. Seperti biasa biarkan sapuan tersbeut kering dan sapu lagi beberapa lapisan sebelum membilasnya dengan air suam.

6. Minyak Aromaterapi Lemongrass Oil Razowa

stretch mark+tinispa+indiba slimming

Minyak aromaterapi yang seperti dikatakan di petua minyak kelapa dara tadi juga dapat menjadi salah satu petua ringkas pudarkan stretch mark selepas bersalin. Lemongrass Aromatherapy Oil Razowa juga merupakan salah satu minyak yang boleh digunakan untk merawat masalah stretch mark terutama bagi mereka yang baru sahaja melahirkan. Anda boleh dapatkan di Tini’s Spa berhampiran anda atau boleh hubungi Razowa Malaysia melalui Website, Facebook, Whatsapp atau Instagram.

7. Rawatan Indiba Slimming di Tini’s Spa

Pasti ramai sudah tidak asing lagi dengan Indiba Slimming Treatment di Tini’s Spa kan? Indiba Slimming Treatment ini bukan sahaja untuk mengembalikan bentuk badan yang ramping seperti asal, ianya juga boleh menghilangkan stretch mark selepas bersalin. Harga Indiba Slimming Treatment ialah RM480 untuk 1 sesi, namun kini terdapat PROMOSI PERCUBAAN PERTAMA Cuma RM240 sahaja untuk 1 SESI PERCUBAAN. Anda boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi kami di talian :

  • WhatsApp 019-3129606
  • Tini’s Spa Shah Alam 03-55235718
  • Tini’s Spa Ampang 03-42701292
  • Tini’s Spa Bangi 03-89289529

Untuk sebarang pertanyaan, anda juga boleh hubungi kami di talian Whatsapp, Facebook Tini’s Spa, dan Instagram Tini’s Spa.

Artikel berkaitan :